ЛЪЖЕЦЪТ

четвъртък, 10 май 2012 г.


               
   В една далечна гора живеел  вълк - единак.Той нямал много приятели, но неговата голяма мечта  била всички да му се възхищават и  много да го харесват като Неизвест-ния горски герой, за чиито подвизи се говорело навсякъде из гората.
  Един ден  вълкът се запознал със Зайо-Байо и Лиса.Станали неразделни  приятели. Но всъщност приятелството им се изградило благодарение  една много голяма лъжа.
  Вълкът ги мамел, като се представял за Неизвестния горски герой. Разказвал им измислени истории - как спасявал животните, изпаднали  в беда, или как ги предупреждавал, когато  ги дебнела някаква опасност… те му се възхищавали и разказвали на близките и приятелите си за неговите подвизи.
   Полека - лека  лъжливият вълк станал приятел с всички животни от гората и се радвал на тяхното уважение и на славата, че е  закрилник на слабите горски животни. Сбъднала се най-после мечтата му.
   Но не минало много време и  истинският герой разбрал , че вълкът  се представя за него и си приписва неговите  героични постъпки. Въпреки, че бил много скромен, той се ядосал и решил да изобличи подлия  лъжец, затова един ден събрал  животните от гората и им разкрил кое . Разказал им истината от игла до конец. Всички разбрали за подлата му измама.
    Вълчо изобщо не подозирал, че може да се случи нещо такова, защото не бил поканен на това събиране. Той продължил да измисля  лъжи и да се опитва да мами  животните. Но те го изобличили и му обърнали гръб. Засрамен, вълкът избягал, уплашен, че е загубил всички нечестно спечелени приятели.
   Но Зайо-Байо и Лиса го последвали. те го укорили, но  му обещали да  бъдат приятели, ако  им обещае да се поправи. Вълкът бил толкова тъжен и разстроен, но и развълнуван от добрината им и че заплакал много силно. Разказал им за своята голяма мечта. Разкайвал се , че,  лъгал животните  и ,че ако не били лъжите  и измамите му, те щели  да останат  негови приятели и много да го обичат. Лиса и Заьо-Баьо го утешили и му казали, че ако се извини на истинския Неизвестен  горски герой и поправи грешките си, след време  останалите животни  ще му простят.
    Минало  време, горските обитатели все още помнели измамата на Вълчо, но благодарение на зайчето и лисицата разбрали,че  е излъгал, за да бъде харесван от приятелите си. великодушните животни му простили и отново го приели сред тях. А вълкът си взел поука и оттогава никога не лъжел!
 Ето, до къде може да доведе лъжата! Рано или късно тя винаги излиза наяве!
                                                                                                                                   Автор:Недко Митков Иванов ,11години , Л С”Пегас”  с р-л г-жа Г.Богданова

0 коментара:

Публикуване на коментар