МЕЧО – ПУШАЧ

четвъртък, 10 май 2012 г.

      Веднъж Мечо намерил една кутия с цигари. Без да знае колко е вреден е тютюна тя, той  извадил една цигара и започнал да се забавлява като се правел, че пуши като важния Кум Вълчан.  
   Всеки, който минел покрай мечето го съветвал да спре да си играе с тази страшна и много опасна отрова за тялото. Но Мечо не се вслушвал в тези съвети и продължил да си играе с цигарата.  Накрая, след като се огледал в бистрото горско езерце и решил, че с цигара в уста изглежда голям и важен я запалил. Отначало се закашлял, очите му се просълзили, но любопитството на неразумния Мечо надделяло и той продължил опасната игра. Изпушил една, после - втора и още, и още… Нямал воля да спре. Съвсем се привързал към цигарите.
       Един ден, обаче, Мечо се разболял тежко, вдигнал много висока температура  и не можел да диша. Майка му не знаела за неговата тайна и много се разтревожила. Бързо повикала на помощ доктор Къртолов и го помолила да прегледа единственото й синче. Той погледнал гърлото на Мечо, подушил лапите му и веднага се досетил какво се е случило.
Докторът обяснил на майката каква е причината за проблемите на Мечо. После накарал болния да покаже цигарите. Мама Меца се ужасила и много се ядосала, Мечо се засрамил, а Къртолов се усмихнал и казал:
 - Е, проблемът не е непоправим. Със строг контрол от Ваша страна, госпожо Медунова, с искрено желание и воля от страна на Мечо, с повечко  чай от горски билки и мед, всичко ще се оправи.
И наистина това лечение бързо подействало. Само  след една седмица, Мечо отново станал на крака и отново започнал да се забавлява като децата на всички горски обитатели. Бързо забравил за цигарите, но си направил извод, че един мечок никога не трябва да пуши, за да е здрав и силен. А после разказал на всичките си приятели какво му се е случило, за да не допуснат  неговата грешка.
   По предложение на Мечо, с общи усилия направили табелки от липова кора, на които с червен цвят от горски боровинки написали:
ТЮТЮНОПУШЕНЕТО СЕРИОЗНО ВРЕДИ НА ЗДРАВЕТО! ПАЗЕТЕ СЕ ОТ ТОЗИ ПОРОК!


Даниел Милчев Бумбалов 4б кл. 10 год.
От ЛС”ПЕГАС” с ръководител Г-жа Генка Богданова

ЗАБЕЛЕЖКА: Илюстрацията е нарисувана от автора на приказката Даниел Милчев

0 коментара:

Публикуване на коментар