ДА ОПАЗИМ ПЛАНЕТАТА ЧИСТА

неделя, 6 май 2012 г.


                                                                                                                   
    Преди много години в Космоса се появила  нашата планета, наречена Земя. Тя е дарена с ценни природни блага. Зелени треви покриват със своята нежна и млада красота пухкавата почва. Издигат се дървета  гиганти, подобно великани с множество ръце. Те се покриват с гирлянди от листа,  с които  майката природа щедро ги дарява на пролет, а на есен като с вълшебна пръчка ги обагря с пъстри цветове. Между скалите на високите, устремени към небето планини, надничат стройни, високи ели.
   Всеки сезон природата обсипва земята с нови,чудесни дарове. Между зелените стръкове на тревата, в чест на идващата пролет, природата разпръсква прекрасни цветя. Те галят окото на човека с пъстри, разкошни цветове, упойват го с вълшебните аромати, които изкусително се разнасят из въздуха .
    Лятото и есента обсипват земята със сладки плодове. Зреят зеленчуци и зърнени култури. Песента на птиците възхвалява щедрата природа.
     А зиме, когато земята е в покой,  майката природа я загръща с бялата си искряща покривка и я люлее в прегръдката си, нашепва  й приказки  и легенди за сътворението на света.
     С всеки нов ден са настъпвали промени в живота и в облика на природата. На планетата Земя се появили хората. А те днес се обявяват за господари  на природата и земята. Едни се  опитват да я съхранят, а други и до днес не осъзнават какво погубват с нехайното си отношение към нея.                                                    
    Човекът ден след ден изгражда свой свят, който според него е по-красив от този  на девствената природа. Той издигна в култ прогреса и в негово име впрегна таланта и знанията си, направи много промени в света, които  не винаги се отразяват положи-телно на околната среда.             
    Химическите заводи замърсяват водите, въздуха и красивата природа. Едни от замърсителите, които тровят въздуха  с изгорелите си газове са автомобилите. Друга вреда, която човека неразумно нанася на околната среда е изсичането на дърветата. Избиват се ценни животни. Замърсяват се водите на реките, и океаните с отпадни води и химикали. При застрояването на различни обекти  голяма част от природата се руши. Нарушава се  и земният баланс. Ние, хората , трябва да се замислим върху пораженията, които нанасяме чрез строителството в областта бита и промишлеността. Да преосмислим своето отношение към земята и околната среда. Значително  трябва да се намали изсичането на дърветата, които са важни за пречистването на замърсения въздух в атмосферата. За да опазим природата и да я съхраним за новите поколения, трябва да засаждаме повече дървета, отпадъците от  човешката дейност трябва да бъдат рециклирани, или изхвърляни на подходящите места. Трябва да открием начини за пречистването на всички замърсени площи и води.
    Бели, черни, жълти - всички хора по света са едно голямо семейство, което трябва да пази природата.  Всеки човек трябва да си зададе въпроса: Какъв би бил животът ни без щедрите дарове на майката природа?
    Всеки от нас трябва да осъзнае, без тях  живота ни че ще бъде пуст, нищожен и пра-зен. Въздухът ще бъде толкова замърсен , че прозрачността му ще се изгуби и на нейно място ще ни обгръща сива, изпълнена с вредни газове мъгла, която нанася щети не само на природата , но и на нас хората.                                                        
    Реките няма да ни радват със своята бистрота, а изпълнени с химически отрови ще навредят на водните обитатели, а ние ще бъдем лишени от един хранителен ресурс.                                          Хората едва тогава ще осъзнаят какво в същност е природата. Когато усетят нищетата и студа, които ще владеят света вместо топлината и  щедрите дарове на красивите сезони. Но трябва ли да стигнем дотам,  за да осъзнаем, че земята е нашият дом и ако искаме да живеем спокойно и щастливо в него сме длъжни да ги опазим. Това е дълг и  отговор-
ност на всеки човек  от планетата ни.

Марияна Василева

ЕСЕТО Е ОТЛИЧЕНО С ПЪРВА НАГРАДА В НАЦИОНАЛНИЯ КОНКУРС "ДА ОПАЗИМ ЗЕМЯТА ЧИСТА" - 2012 ГОДИНА

1 коментара:

  1. Анонимен каза...:

    Много родители днес необмислено посягат към удобството на памперсите без да правят сметка какви щети оставят зад себе си -- едно отгледано с памперси бебе коства на природата 10 отсечени големи дървета в разцвета на силите си, превърнати в 5000 мръсни памперса. За изработката на 500 памперса загива едно голямо дърво. Една група деца в яслите, докато придобие тоалетни навици, унищожава малка горичка!

    Средно 220,000 деца годишно в България биват повивани с еднократни пелени (справка НСИ). Всяко от тях има нужда от приблизително 85 броя памперса месечно. 85 памперса х 12 месеца = 1020 годишно х 220,000 деца = 224.4 милиона памперса.
    Разделете 224 400 000 на 500 = 448,800 дървета се отсичат всяка година за направа на памперси, които след това отиват в природата и гният стотици години, замърсявайки водата и почвите на бъдещите поколения.

    Дори тази цифра да е наполовина, статистиката е пак страшна. И това всичко е защото медиите внушават на родителите, че няма друг начин, че памперсите са единственият начин да отгледаш чисто бебе. ТОВА НЕ Е ВЯРНО!

    Съществуват и други чисти и БЕЗПЛАТНИ алтернативи, които са проверени през вековете: www.BezPeleni.info
    Ако искате да останaт гори и чиста природа за децата на България, променете начина по който ги отглеждате!

Публикуване на коментар