УРОКЪТ НА ЛИСИЦАТА

сряда, 5 март 2014 г.




     „Приятелството означава да опитомиш”- казала лисицата на Малкия принц.
Според нея, когато не си опитомен ти не можеш да играеш с другите, ти си сам на света.Когато малкият принц я пита, какво означава това, тя му отговаря с още един непознат за него израз - ,,да се свържеш с другите".
Когато Малкият принц вижда за пръв път лисицата, тя му се струва, като сто хиляди други лисици,но след нейните думи разбира, че ако я опитоми, тя ще стане единствена в света за него и той ще е единствен в света за нея.
Така е и в живота, когато срещнеш един непознат човек, той е съвсем обикновен за теб, но когато го опознаеш и станете близки става специален и единствен в света за теб.За лисицата няма друга възможност за общуване,  освен Малкият принц да я опитоми, ако ли не, той няма да проумее нищо.
Хората по наше време купуват всичко,но тъй като няма търговци на приятели ти не можеш да купиш приятелството,а трябва да го създадеш.Малкият принц започва да разбира.Той отива при обикновените рози и започва да разказва за своята.Тя можело да прилича на тях,може дори да е същата,но е неговата и затова е специална. Само от нея той е махал гъсениците,само нея е пазил под стъклен похлупак и само нея е поставял на перваза.
Така  е и в живота,когато твой приятел се разболее, ти ще направиш всичко възможно да оздравее,когато му е студено ти ще го предпазиш и когато падне ти ще го хванеш!
„ Както в разказа така и в живота най-хубавото се вижда само със сърцето,а най -същественото е невидимо за очите”
-казала лисицата на малкия принц.А той го повторил, за да го запомни.

 Патрисия Руменова    

0 коментара:

Публикуване на коментар