ДОБРИНАТА НА СТАРЕЦА

понеделник, 7 май 2012 г.



   Имало едно време  две  братчета Иво и Емо.  По-големият бил Иво, а по-малкият Емо. Двамата много обичали да си играят на рибари.
   Братчетата имали две въдици – играчки. Баща им се казвал Тонко. Веднъж Тонко, Ивко и Емко отишли за риба. Двете дечица си извадили техните играчки-въдици, а баща отишъл зад завоя на реката и извадил своите истински въдици.Тримата потопили кукичките във водата и зачакали да хванат нещо. След час, бащата на  децата задрямал. Емко отишъл да види дали баща им вече  е уловил риба, а Ивко останал да пази въдичките им.
  Емко видял , че на въдицата на татко му кълве риба.Той не събудил баща си,а решил сам да я извади. Но вместо да я извади на брега, рибата, която  била много  голяма, издърпала Емко във водата. Той паднал в буйните води на реката и тя го отнесла доста далече от мястото, където баща му спял.  Емко отчаяно се борел с водата и викал, но никой не го е чул, освен един много добър старец на, който преди време брат Ивко помогнал да си върже обувката. Стареца видял детенцето, извикал му да се хване за върбата, която висяла над реката и отишъл да повика помощ , защото нито Емко, нито стареца можели да плуват.
    Хората, които дошли на помощ извадили Емко. А през това време Тонко и Ивко се били прибрали, защото мислели, че Емо вече си е вкъщи.
   Като се прибрали и  забелязали липсата на по-малкият брат на Иво се върнали пак на река Марица, където били на риболов. Там видели Емко целият мокър и много уплашен. Разпитали го какво се е случило, а той казал, че е паднал във водата и този мил старец е помогнал  да го извадят , защото щял да се удави.
   Щастливите родители на Емко, за да се отблагодарят на добрия старец му дали много скъпи подаръци, защото той спасил едното от безценните им съкровища -  Иво и Емко.
   Старецът отказал за приеме подаръците и казал, че не иска нищо, защото Ивко му помогнал веднъж в труден за него момент, а днес той просто отвърнал на добрината, която Иво му е направил , с добрина.
 След тази случка  всички заживели щастливо.


Елеонора Стефанова, 4 „Б” клас

0 коментара:

Публикуване на коментар